Home>Support>SiteOrigin Widgets Bundle Not Compatible with RankMath Seo

SiteOrigin Widgets Bundle Not Compatible with RankMath Seo

Hi,
I use SiteOrigin and RankMath for my site, but the Basic SEO box of RankMath is not showing for my posts. It shows only for pages.

I worked in the Troubleshooting mode disabling all plugins and activating it one by one, and only when the plugin SiteOrigin Widgets Bundle was activated, the Basic SEO box disappeared. The focus keyword, title & meta description shows, but nothing else.

Can you please help/ advise? Thanks.

My site is https://weignitegrowth.com

I checked with RankMath, and this is their reply:

_________________________
Hello,

Could you please check this with the SiteOrigin support?

We see a lot of DoubleClick ad tracking scripts loading in the backend as well and we are not sure where they are coming from.

A few other users have reported similar issues with SiteOrigina as well.

Please let us know what the dev. team says. We would love to help if this issue is introduced by Rank Math.
__________________________

The full thread is here: https://support.rankmath.com/ticket/rankmath-not-compatible-with-siteorigin-widgets-bundle/#post-88283

Thanks a lot!
Poulomi

This is our free support forum. Replies can take several days. If you need fast email support, please purchase a SiteOrigin Premium license.

  1. 24 days, 6 hours ago Andrew Misplon Hi, I Work Here

    Hi Poulomi

    Thanks for reaching out.

    At the moment, I’m unable to replicate the issue as described. Does the issue persist if you temporarily switch to the Twenty Twenty theme and temporarily deactivate all plugins except for Rank Math and the SiteOrigin Widgets Bundle?

  2. 22 days, 22 hours ago poulomi

    Yes, it’s the same issue.
    This is how the RankMath section looks with the SiteOrigin Widgets Bundle enabled: https://i.imgur.com/8qU0n3J.png
    And when I disable it, it looks like this: https://i.imgur.com/SF4toZW.png

  3. 22 days, 21 hours ago Andrew Misplon Hi, I Work Here

    Thanks for the screenshots and updates.

    Please, could you send a screenshot with the Twenty Twenty theme activated and only Rank Math and the Widgets Bundle activated? A reminder to not save the page in the Block Editor form during this test.

  4. 22 days, 21 hours ago Andrew Misplon Hi, I Work Here

    During this test, the Rank Math information will be in the right column. Is the result the same?

  5. 22 days, 20 hours ago poulomi

    HI Andrew,
    I just figured out that the incompatibility is not with the Widgets Bundle, but with Page Builder by Site Origin. I really don’t like working with the Block Editor format, prefer to have my content in different widgets instead, so when I was enabling the Widgets Bundle & RankMath in TroubleShooting, I was also enabling the Page Builder by SiteOrigin.

    So here’s what I understand:
    Page Builder + RankMath works fine: https://i.imgur.com/SF4toZW.png
    Widgets Bundle + RankMath works fine: https://i.imgur.com/E1jrBpZ.png
    Page Builder + Widget Builder + RankMath causes the issue

    Please help, as I really need all 3 plugins to be active.

  6. 22 days, 20 hours ago poulomi

    Sorry, meant Page Builder + Widget Bundle + RankMath causes the issue

  7. 22 days, 7 hours ago Andrew Misplon Hi, I Work Here

    Thanks for the update. I’m currently unable to replicate the issue either locally or on our testing server. Are there console errors visible in red text when the issue occurs? Here is how to check https://wordpress.org/support/article/using-your-browser-to-diagnose-javascript-errors/#step-3-diagnosis/.

  8. 19 days, 19 hours ago poulomi

    Ok here’s the latest:

    1. On some posts the SEO box shows, on some it does not.
    2. Sometimes the box shows on a post, sometimes it does not.
    3. When it does show occasionally, it doesn’t recognize the content in the widgets. For example, it says focus keyword not found in the content (when it’s there multiple times), or content should be between 600-2500 words (when the content is 3000+ words).

    About the console issue you asked, yes it does show errors on the posts where the SEO box doesn’t show:
    https://i.imgur.com/ASYA1Kz.png
    https://i.imgur.com/oGKfhiu.png

    I will update RankMath about this as well.

  9. 18 days, 23 hours ago Alex S Hi, I Work Here

    Hi Poulomi,

    Thank you for the screenshots. I see a few plugin metaboxes in your screenshot. If you disable all plugins and switch to a default theme, do you get the same error message?

    If so, can you please disable JavaScript Concatenation ? This will prevent WordPress from minifying the admin assets and allow us to know more about this issue. You can disable this setting by editing your wp-config.php file. If you need help with editing that file, I recommend reaching out to your hosting provider for assistance with this.

    Kind regards,
    Alex

  10. 16 days, 8 hours ago poulomi

    With all plugins disabled I get this message in the console: https://i.imgur.com/l5RoR64.png

  11. 16 days, 30 minutes ago Alex S Hi, I Work Here

    Hi Poulomi,

    Thanks. Would it be possible for you to create a temporary admin account for us so we can log in and take a look?

    Kind regards,
    Alex

  12. 16 days, 30 minutes ago Private Message - Alex S Hi, I Work Here

    This is a private message.

  13. 11 days, 11 hours ago poulomi

    Hi, it’s done. Added the user.

  14. 11 days, 5 hours ago Alex S Hi, I Work Here

    Hi Poulomi,

    Unfortunately, we haven’t received an email from your website yet – this is typically instant.
    Did you tick the Send User Notification checkbox? This needs to be enabled for us to receive the login details of the account. If you didn’t, can you please try recreating the account or alterntively manually setting a password and emailing the login details to Private Snippet? Please don’t reply to the thread directly (only through the email) as this thread is public while emails sent to Private Snippet are private.

    Kind regards,
    Alex

  15. 10 days, 10 hours ago poulomi

    Hi Alex,
    I have created a temporary login for you, valid for one week. See if this works:
    Private Snippet

    About adding the user, I didn't see any Send Password field. Can you pls tell me if am missing something? See the screenshot below.
    [image: image.png]

  16. 10 days, 8 hours ago Private Message - Alex S Hi, I Work Here

    This is a private message.

  17. 10 days, 8 hours ago Alex S Hi, I Work Here

    Hi Poulomi,

    You can set the password to be sent by ticking the Send User Notification setting when creating an account.

    Kind regards,
    Alex

  18. 10 days, 7 hours ago poulomi

    Hi Alex,
    I replied through email, not the thread, as you advised. Is it still public?

  19. 10 days, 7 hours ago poulomi

    Yup, I had done that. Ticked the field. Wonder why you didn't get it then.

  20. 10 days, 7 hours ago poulomi

    Should I reply to the email address you sent me, to add as a user?

  21. 10 days, 7 hours ago Alex S Hi, I Work Here

    Hi Poulomi,

    Only emails sent to Private Snippet are private. All other replies are public.

    Are you able to receive emails from your website? I ask as not all hosting providers include mail support, and some require SMTP to be set up.

    Kind regards,
    Alex

  22. 10 days, 7 hours ago poulomi

    I don't understand what you mean by Private Snippet? Can you give me the email address, so I can email there directly?
    I have my domain email set up through gmail.
    '
    https://www.siteground.com/kb/how-to-configure-google-mail-with-your-siteground-domain/

    Right now I am just replying to your messages through my gmail. Like this
    https://i.imgur.com/nkQafoR.png

  23. 10 days, 6 hours ago Private Message - Alex S Hi, I Work Here

    This is a private message.

  24. 10 days, 2 hours ago Andrew Misplon Hi, I Work Here

    Hi, if you see Private Snippet, kindly login to the forum, the snippet will be visible here on the forum thread once logged in. Thanks.

  25. 9 days, 11 hours ago poulomi

    Ok, thank you. Hope the login I gave you now works, and you can figure out and solve the problem asap!

  26. 9 days, 6 hours ago Private Message - Alex S Hi, I Work Here

    This is a private message.

  27. 9 days, 6 hours ago poulomi

    Hi Alex,
    I don’t know why my email to the Private Snippet didn’t reach you. I emailed you now again, from a different email address. Hope it works!

  28. 8 days, 22 hours ago Alex S Hi, I Work Here

    Hi Poulomi,

    Can you please try sending the login details to [email protected]?

    Kind regards,
    Alex

  29. 8 days, 21 hours ago poulomi

    Hi Alex,
    I forwarded the password email to the email address you provided. Really hoping it works this time!

  30. 8 days, 11 hours ago Alex S Hi, I Work Here

    Hi Poulomi,

    Just writing to let you know that we’ve received your email. Let me know if you didn’t receive our reply.

    Kind regards,
    Alex

Please log in to post on our forums. Signing up is free.

Get The Most Out of SiteOrigin with SiteOrigin Premium

Find Out More